POZWÓL, ABY NASZ INŻYNIER DOBRAŁ ODPOWIEDNIE ROZWIĄZANIE DLA WSKAZANEJ APLIKACJI.
W największym skrócie można powiedzieć, że każda pompa higieniczna jest pompą spożywczą, ale nie każda pompa spożywcza jest pompą higieniczną.
O co chodzi ?
Na instalacjach spotykamy pompy różnej konstrukcji, mniej lub bardziej spełniające standardy higieniczności. Pompy spożywcze nie spełniające standardów spotykamy przede wszystkim przed procesem obróbki termicznej (pasteryzacji), ponieważ kolejne etapy procesu produkcyjnego eliminują ewentualne zagrożenia.
Najwyższy standard pomp powinien być zachowany na etapach, gdzie produkt po wyjściu z pompy jest przygotowywany jest do podania klientowi. Co oznacza, że nie ma dodatkowych procesów technologicznych, które mogłyby wyeliminować zagrożenia biologiczne. W tych miejscach bez wątpienia powinny być zastosowane pompy HIGIENICZNE. Pompa higieniczna to o wiele więcej niż odpowiednie materiały konstrukcyjne. Pompa higieniczna nie posiada martwych stref w których może gromadzić się bakteria, lub środek myjący, który był wcześniej pompowany. Pompa higieniczna opróżni się po myciu CIP/SIP dając gwarancję czystości. W przypadku ręcznego mycia, będzie łatwo rozbieralna, dzięki czemu pracownik myjący pompę poradzi sobie z jej rozłożeniem na części do umycia i ponownym montażu, aby była gotowa do użycia.
Materiał wykonania: Pompy spożywcze są zwykle wykonane z materiałów odpornych na korozję i bezpiecznych dla żywności, takich jak stal nierdzewna (często AISI 316L), dzięki temu są łatwe do czyszczenia i dezynfekcji, co zwiększa higienę procesów produkcyjnych.
Projektowanie pomp spożywczych uwzględnia łatwość czyszczenia. Konstrukcja tych urządzeń często spełnia normy sanitarne, takie jak EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) oraz FDA (Food and Drug Administration), co gwarantuje bezpieczeństwo i higienę żywności. Dzięki temu, pompy te są łatwe do utrzymania w czystości, co z kolei minimalizuje ryzyko zanieczyszczeń i zapewnia wysoki standard sanitarny w procesach produkcyjnych.
Różnorodność typów pomp: Na rynku dostępne są różne typy pomp spożywczych, w tym:
Szerokie zastosowanie: Dzięki swojej budowie i materiałom konstrukcyjnym pompy spożywcze znajdują zastosowanie w różnych sektorach przemysłu spożywczego, takich jak:
Łatwość konserwacji: Pompy spożywcze są projektowane tak, aby można je było łatwo demontować, czyścić i konserwować, co jest kluczowe dla utrzymania higieny.
Materiał wykonania: Pompy spożywcze są zwykle wykonane z materiałów odpornych na korozję oraz bezpiecznych dla żywności, takich jak stal nierdzewna (często AISI 316L). Dzięki temu są łatwe do czyszczenia i dezynfekcji, co z kolei zwiększa higienę procesów produkcyjnych..